esittelyssä ohjaajamme

Lajin pariin voi tulla mitä erilaisimmista syistä, mutta ehkä suurempi merkitys on sillä, ketkä lajin pariin jäävät. Ohjaajamme Matti-Aleksis Hakala aloitti treenaamaan taijia vuonna 1998, koska hän omien sanojensa mukaan halusi harrastaa taistelulajia, ”jossa ei tulisi kuuma”. Matti jatkaa, että taiji ei ole helppo laji, vaan haastaa harrastajansa ja ”siinä on jännällä tavalla eri lähtökohdat kuin normilajeissa. Eli ei mikään aerobic-laji, vaan psykofyysinen kokonaisuus korostuu”. Muutamassa vuodessa Matti siirtyi myös ohjaamaan lajia. Hän kertoo tämän auttavan jäsentämään ja selkeyttämään omaakin harjoitusta, kun täytyy miettiä yksityiskohtia tarkemmin. Vanha viisaus onkin että opit parhaiten kun opetat asian muille.

Mikä sitten on saanut pysymään harrastuksen parissa näin pitkään?

”Taijityyliin on mukava liikkua ja lisäksi saa hyviä fiboja”, vastaa Matti ja jatkaa että sarjojen opetteluun on hyväksi kohtalainen liikemuisti.

Matti on monien muiden tapaan lähtenyt lajissa liikkeelle 24-liikesarjalla. Ensimmäisenä asesarjana oli 32-miekka. Asesarjojen monimutkaisempi jalkatekniikka ja aseen hallinnan mukaanaantuoma ylimääräinen elementti lisäävät haastetasoa. Laji tarjoaa lukuisia eri mahdollisuuksia ja kiinnostuksen kohteet vaihtelevat eri aikoina. Kokeilussa on tällä hetkellä kiinalaisen keppisarjan perustekniikka ja 18-liikkeen keppisarja.

Matti on selvitellyt taustoja kepin käytölle; historiallisesti sen juuret löytyvät silkkitieltä, jossa se oli karavaanien työkalu: kävelykeppinä, tavaroiden kantamiseen, eläinten ohjaamiseen ja turvaksi villieläimiltä ja rosmoilta. Kepin pituus vaihtelee rintakehän alaosasta kainaloon asti, eräs mitta on noin 13 kämmenen leveyttä. Tyypillinen pituus on 120cm ja paksuus 2-2,5cm, joten se on kätevä roudata verrattuna pidempiin keppeihin. Keppi on myös helppo hankkia. Tämän me treenaajat totesimme, kun Matti osti rautakaupasta useampia harjanvarsia ja lyhensi ne treenaajien käyttöön sopivan mittaisiksi.

Kepin etuja on myös että se on monipuolinen (yhdistää tekniikoita lyhyemmiltä ja pidemmiltä aseilta, kuten sapelilta, miekalta ja keihäältä). Harjoittelu on symmetristä, sisältäen vaihtuvia otteita, liukuja jne. Taistelussa (lähietäisyydellä sekä kauempaa) etuina nopea ja jatkuva nopea liike, sekä yllättävät kulmat. Perustekniikoita on useita, löytyy niin paikallaan kuin kävelynä tehtäviä, sekä lyhyitä komboja.  Harjoittelu kehittää koordinaatiota ja toimii hyvänä hartiajumppana, sekä (kuten aseilla muutenkin) voimaharjoitteluna. Matti toteaa että ”Huvin vuoksi on kokeiltu, ihmiset ihan tykänneet, vähän niinkuin keppijumppaa asenteella”. Hän toteaa että myös chikungissa löytyy keppisarja, mutta sitä ei vielä ole tehty. Matin eniten harjoittelemiin sarjoihin kuuluvat mm

  • Yang-tyylin 24-liikkeen ja 40-liikkeen sarjat
  • Chen-tyylin 56-liikkeen kilpasarja
  • eri tyylien 42-liikkeen kilpasarjat
  • lisäksi myös muita sarjoja, esim. parisarjat
  • esimerkkeinä aseista viuhkaa, miekkaa, sapelia

Qigong-puolella harjoitteluun kuuluu Chinese Health Qigong Associationin standardoimia sarjoja, kuten Ba Duan Jin, Ma Wang Dui, Yi Jin Jing, Da Wu sekä Wu Qin Xi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s